Stichting Hulp Oost-Europa Buurtschap Overleek En Helpers

Een afgesloten project van Hoeboeh is de Lepra kolonie in Tichilesti in de provincie Tulcea in Roemenië.
Naar aanleiding van een krantenartikel in het dagblad Trouw.(zie Trouw 10-01-2000 pagina 13) bezochten we voor de eerste keer deze leprakolonie. Een leprakolonie in Europa ongelooflijk maar waar. De eerste indruk van het dorpje was dat het er schoon en netjes was. De kleine witte huisjes met een klein tuintje ervoor straalden iets gemoedelijks uit. We werden verwelkomt door alle bewoners en de vraag werd gesteld wat wij kwamen doen. Na uitleg gegeven te hebben over het krantenartikel was het ijs gebroken. We werden overal mee naar toegenomen, de eetzaal, het kerkje, de huisjes etc. Ook het verplegend personeel was vriendelijk en correct. Men vroeg ons om enkele rolstoelen, krukken en linnengoed.
Onze gids en vertaler tijdens deze reizen naar het lepradorp was "Mihay Hothazy". Met de eerste reis naar het dorp wilde hij absoluut niet mee, angst voor besmetting. Na onze uitleg dat het niet zo gevaarlijk was ging hij mee. Tijdens een volgende reis naar het lepradorp was de angst van Mihay over. Hij is uiteindelijk muzikant en had al zijn vingers nog en ging heerlijk bonensoep eten in de keuken van de leprozen. In 2004 is Hoeboeh gestopt met de aanvoer van materialen.

Afgesloten project Ildico Gosuly in Sacele.
In 2017 zijn we gestopt bij het kleine depot van uitgifte goederen in Sacele. Ook is Hoeboeh gestopt met de betaling van een klein salaris voor Ildico als aktieviteiten begeleidster in het bejaardenhuis Cristiana in Sacele. Ze heeft nu een baan met salaris in het bejaardenhuis.
Als iets niet meer nodig is, moet je op tijd stoppen!!

Afgesloten project de Hongaarse Reformatorische kerkgemeenschap in Sacele.
In 2018 zijn we hier gestopt met aanleveren van goederen.  
Het is goed als je vis brengt, maar nog beter als je de hengels geeft.
En dat ze dan ook gebruikt worden.

Een ander afgesloten project van Hoeboeh is het straatjongens-opvangtehuis in Cristian provincie Brasov.
"Stichting Charis" (Genade) komt voort uit het straatkinderen-opvangtehuis in Brasov, Dit was een staatsinstelling. Daar de stad Brasov veel tehuizen wilde samenvoegen is de leiding van het tehuis (Valentin en Rodica Ivascu) een particulier opvangtehuis begonnen. Reden was de onpersoonlijke benadering en opleiding van de kinderen. Leden van Hoeboeh waren al langer actief in dit straatkinderentehuis maar zijn meegegaan in de motivatie van Valentin en Rodica en hielpen bij de oprichting en voortzetting van Charis strada Noua in Cristian provincie Brasov. Valentin Ivascu heeft Hoeboeh ook in contact gebracht met de  Zigeuner Baptisten kerkgemeente in Vulcan en met Emanuel House in Codlea.
Nu het tehuis "Charis" is gestopt is Valentin voorganger en evangelist in een baptistengemeente geworden in Rupea provincie Brasov. Valentin was is en blijft voor Hoeboeh een heel belangrijk contactpersoon en vriend.
Valentin heeft als voorganger/evangelist geen salaris. Hij is tevens automonteur en heeft een kleine garage naast de opslagloods van Hoeboeh en haalt hier zijn salaris uit.
Adres: strada Morii nr.67 te Cristian provincie Brasov. Tevens was dit het verblijf adres van leden van Hoeboeh tijdens hun projectenbezoek in Roemenië.

Afgesloten project: Het bejaardenhuis in Sacele
Contact met het bejaardenhuis Cristiana in Sãcele begon allemaal met een brief in 2005 vol wanhoop van een oma uit Brasov. De vrouw zat volledig aan de grond, haar kinderen hadden haar alles afgenomen. Ze kon de huur niet meer betalen (haar zoon met zijn vrouw waren beiden aan de drank zonder vaste verblijfplaat waren met hun 3 kinderen bij haar in komen inwonen) geen elektra, geen verwarming. In het bejaardenhuis ‘Christiana’ was er toen plaats voor oma. In 2008 overleed Oma Ildico Flinta. Hoeboeh is het bejaardenhuis blijven steunen met financiële hulp voor de afbouw van de lift, thermopane ramen op de bovenste verdieping en deuren voor in de keuken. Er is een grote gift ontvangen om de kledingwasserij te renoveren in 2014 en 2015.
Het bejaardenhuis 'Christiana’ kan inmiddels blijven bestaan door de giften van Roemeense- en buitenlandse sponsers en is niet meer afhankelijk van Hoeboeh.
website: www.christianabv.ro   Adres ‘Asociata Filantropa Christiana’ strada George Moroianu nr.11 Sãcele.